Vulkanen in Bali & Lombok

Gunung Agung, Bali
Bali en Lombok maken deel uit van een meer dan 3500 km lange keten van vulkanische eilanden (Van Flores tot Sumatra).
Op deze 'lijn' schuift de Australische aardplaat onder de Euraziatische met een snelheid van meer dan 5 cm per jaar. Het is dus heel normaal dat daar wat natuurlijke activiteit aan te pas komt zoals aardbevingen,uitbarstingen, etc...

Op Bali heb je dan ook enkele vulkanen, waaronder de Gunung Batur, de Genung Lesong en de Gunung Agung (foto rechts). Deze laatste is de grootste op Bali en is nog uitgebarsten in 1963 waarbij vele dorpen verwoest zijn en veel slachtoffers gemaakt zijn. De vulkaan is nog steeds actief. Vele Balinezen geloven dat de uitbarsting een straf was van de Goden omdat de geestelijke overheid een belangrijke ceremonie in het verkeerde jaar liet uitvoeren in de Besakih-tempel. Eigenaardig genoeg stopte de lavastroom enkele meters van het tempelcomplex, dat op de flank van de vulkaan is gebouwd.
In 1926 is de Gunung Batur (de meest actieve vulkaan op Bali) serieus uitgebarsten wat ook enorme gevolgen met zich meebracht. Deze vulkaan is nu nog steeds actief. In 2000, bij een kleine uitbarsting is een nieuwe kegel ontstaan die je zelf vanuit Kintamani kan zien.
In de buurt van het Tamblinganmeer (ook een oude vulkanische krater) zijn nog enkele kleine actieve vulkaantjes zoals de Gunung Lesong.

Op Lombok is er de niet-actieve Gunung Rinjani (foto links), ook een serieuze vulkaan (3726 meter). In de krater is een nieuwe vulkaan ontstaan genaamd Gunung Baru (=letterlijk: Nieuwe Berg). Deze is de laatste 100 jaar toch een paar keer uitgebarsten. In 1995 veroorzaakte de Gunung Baru aardbevingen die je op het hele eiland kon voelen en dit ging gepaard met een stevige asregen.
De laatste keer was ik erbij als de eerste vooruitbarsting 's nachts ons deed schrikken, de volgende dag waren wij de Rinjani af en is er een grotere uitbarsting geweest, met rookpluimen van 8 km hoog, waardoor de vliegtuigen moesten omvliegen. De berg is die dag gesloten, dat was op 1 mei 2009. De berg is ongeveer een jaar gesloten geweest voor het publiek, maar zou nu weer toegankelijk zijn.
U ziet, vulkanen zijn vrij onvoorspelbaar, wees dus alert en voorzichtig...