Met het vliegtuig naar Bali & Lombok

Bali AirportOp Bali is er één grote Internationale luchthaven in Tuban (‘deelgemeente’ van Denpasar), dit is de Ngurah Rai International Airport of Denpasar, Bali.
Je ziet de landingstrip op de foto hiernaast.
Website van de luchthaven : www.angkasapura1.co.id/eng/location/bali.htm

Op Lombok is er nu een kleine Internationale luchthaven in Mataram.
Er is echter een nieuwe grotere Internationale luchthaven in ontwikkeling in Centraal Lombok. Op 11 november 2005 was er een inhuldigingsviering voor de aanvang van de werken voor de New Lombok International Airport. Deze werd geopend door de Indonesische Minister van Transport Hatta Radjasa in gezelschap van de Gouverneur van West Nusa Tenggara.
We zijn er in juni 2006 even een kijkje gaan nemen, maar veel was er nog niet te zien … enkel wat landmeters, enkele nieuwe wegen in een groot plat veld … nog veel werk aan de winkel dus.
Op de plannen staat een landingsbaan van 2750 meter lang en 45 meter breed, zodat grotere vliegtuigen (à la Boeing 747 of Aribus 310) er ook veilig kunnen landen.
Op die manier kan men direct op Lombok vliegen en hoef je niet ‘om te vliegen’ langs Bali of Jakarta. We zien er al naar uit !

Alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen staan sinds kort op de Europese zwarte lijst. Zij mogen niet landen op Europese luchthavens. Dit is niet omdat hun vliegtuigen niet veilig zijn, dit is omdat hun gezamenlijk dossier niet is goedgekeurd in Brussel. De Indonesische luchtvaartmaatschappijen hadden een delegatie naar Brussel gestuurd, maar hun dossiers waren onvolledig en zij konden op enkele simpele vragen van de commissie geen antwoord geven (bvb op de vraag hoeveel vliegtuigen alle Indonesische maatschappijen samen bezitten). De delegatie is terug naar Indonesië moeten afdruipen met de taak hun overkoepelende luchtvaartmaatschappij beter uit te bouwen. Eenmaal zij alles in kaart hebben kunnen brengen mogen ze binnen enkele jaren met een nieuw dossier aankloppen bij de commissie. Wie weet worden ze allemaal van de zwarte lijst afgehaald.

Maar geen nood. Er was geen enkele van die maatschappijen die zelf op Europa vloog. Niemand is dus echt gestraft. De Indonesische maatschappijen werken allemaal reeds lang samen met andere grote spelers om de toeristen naar hun grote internationale luchthavens te halen. Er zijn 3 à 4 grote aanbieders van vluchten uit Schiphol, Paris of Zaventem (en ook vanuit London Heathrow).

Je hebt het Chinese Cathay Pacific, het Maleisische Malaysian Airlines, Singapore Airlines uit Singapore en ook Quantas uit Australië biedt alsmaar meer vluchten vanuit Europa naar Bali aan. Soms biedt KLM ook vluchten aan of Air France, maar uiteindelijk delen ze praktisch altijd een vliegtuig van en met één van bovengenoemde maatschappijen.


Cathay Pacific is meestal het goedkoopst. De vlucht is ook iets langer, omdat je eigenlijk eerst Indonesië voorbij vliegt voor een tussenstop in Hong-Kong en dan terug moet vliegen. Ik had de indruk dat de stoeltjes er ook dichter op elkaar stonden (ja chinezen zijn maar kleine menskes hé ), en de toestellen zijn ouder.
Hun site: www.cathaypacific.com

Vliegen met Singapore Airlines is dik OK. Er is dan een tussenstop in Singapore, waar je in de luchthaven gratis kan zwemmen en films kijken. Al hun vliegtuigen hebben een uitgebreid inflight-entertainmentsystem. Ikzelf heb er nog niet mee naar Bali gevlogen maar een goede vriend van me en z'n kinderen zijn er erg tevreden van.
Meer info op hun site: www.singaporeair.com

Stewardessen Malaysia Airlines © 2004 Peter Van Doorn Ikzelf verkies echter Malaysia Airlines met een tussenstop in de mega(moderne)-luchthaven van Kuala Lumpur. Waarom Malaysia Airlines?
Zij hebben nog maar recentelijk praktisch heel hun vloot hernieuwd. Zij hebben vrij veel nieuwe Boeing 777’s met superdeluxe inflight-entertainmentsystem. Verder spreekt men in Malaysia dezelfde taal als in Indonesië (zie het als Vlaams en Nederlands). Je bent dus al direct in de juiste stemming en je kan gerust eens een woordje ‘Maleis’ spreken tegen de stewardessen.
Zowel Singapore als Kuala Lumpur ligt vóór Indonesië, dus je doet geen omwegje als je met hen vliegt. De luchthaven van Kuala Lumpur is heel modern met een supersnelle airtube-metro.
Hun site : www.malaysiaairlines.com

Over het aanbod van Quantas heb ik nog niet veel informatie, ik zoek het wel eens op.
Hun website: www.qantas.com.au

Have a nice flight !