Logement op Bali & Lombok

Op Bali en Lombok heb je een heel verscheiden gamma overnachtingsplaatsen. Ze gaan van heel eenvoudige losmen en homestays over boetiekhotels tot hele grote vakantiecomplexen.
Prijzen voor een overnachting voor 2 personen met ontbijt kunnen op Bali variëren van 8 euro tot over de 400 euro. Voor ieder wat wils dus...

Homestays of losmen (akfomstig van het nederlandse woord 'logement') zijn eerder een verzameling kleine kamers in een tuin of rond een binnenplaatsje. Je kan er meestal wel een Indonesisch ontbijt krijgen, maar verder niks.
Een kamer heeft er minimum een ventilator en een muggennet en meestal ook een basic badkamertje met wc. In sommige homestays zijn er ook kamers met airco te krijgen en soms is er ook een koelkast.
Prijzen liggen rond de 10 euro voor een kamer (Indonesisch ontbijt inbegr.). Deze goedkopere pensions vind je een beetje overal, onder andere in Kuta, Sanur, Midden-Ubud, Lembongan en ook bij de stranden van Padang Bai, Amed en Lovina.

Je vindt op Bali ook de grote hotels van internationale ketens terug zoals de Ritz Carlton, de Bali Hilton, de Grand Hyatt (grootste vakantiecomplex op heel Bali) en de Bali Hyatt (met z'n prachtige Balinese tuin), de Sheraton, de Four-Seasons, de Oberoi en ga zo maar door. Deze zijn natuurlijk betrouwbaar, soms wel prijzig.

Boetiekhotelletjes hebben een enorme opmars gemaakt op Bali, waardoor de traditionele hotels en vakantiecomplexen eigenlijk onder druk gezet worden om u echt wel waar voor uw geld te geven. Boetiekhotels zijn klein, gezellig en vrij luxueus. Deze zijn vooral populair omdat de mensen op reis nu ook echt naar gezelligheid op zoek gaan. Een nieuwbouw-reuze-groot hotel met 3 zwembaden komt dan bvb niet in aanmerking.

Nochtans hebben deze grote vakantiecomplexen ook hun voordelen. Daar heb je meestal een overdaad aan diensten: Fitnesszalen, kinderopvang, tennisbanen, kuuroord, meerdere zwembaden, meerdere restaurants en ga zo maar door. Op Nusa Dua vind je vooral zulke hotels. Ergens hebben deze hotels iets weg van de grote complexen aan de Spaanse en Marokkaanse stranden. Niks voor mij dus, wel ideaal voor fervente zonnekloppers, zwembadliggers, en/of barhangers met veel geld. De prijs van een kamer met ontbijt schommelt daar toch rond de 200 euro per nacht.

Afbieden in het laagseizoen (maart-april-mei-juni) ...

Meer dan 50 euro per nacht geven wij echt niet op Bali voor een hotelkamer. Mits een beetje onderhandelen kan je, in het laagseizoen, voor minder dan de helft van de normale prijs een kamer krijgen. Je moet gewoon wat mondig zijn, en het een beetje kunnen uitleggen. Als je bovendien een mondje Indonesisch spreekt, dan lukt het meestal wel.
Zo verbleven wij voor 30 dollar per nacht in een mooi hotel waar een kamer normaal 150 dollar kost in het laagseizoen ! Daar zaten vooral rijkere en oudere mensen... heel rustig dus ( helemaal anders dan de Puri Santrian, daar zaten veel luidruchtige Nederlanders, die al bvb smorgens bij het ontbijt grote verhalen luidkeels de zaal instuurden, alsof hun tafelgenoten halfdoof waren...) , met marmeren badkamer ... wc met poepsproeier, zwembad en uitgebreid ontbijtbuffet ... Voor slechts 25 euro/nacht voor 2 personen. Fun !

Grand Bali Beach HotelLeuk weetje :

Op Bali is er slechts 1 hoogbouw-hotel: het Grand Bali Beach Hotel. Toen dit hotel net gebouwd was, in 1964, vaardigden de Balinese religieuze autoriteiten een verbod uit op hoogbouw.
Gelijk welk gebouw mocht niet meer hoger zijn dan de hoogste kokospalm in de buurt. Dit verbod werd ingevoerd om de boomgeesten en de natuurgoden niet te beledigen en wordt tot op heden gerespecteerd.