THIS PAGE IN
ENGLISH  • Een pottenbakker aan het werk in zijn huis in Rumak, Lombok in 2006.

 

Het eiland Lombok

Lombok ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van Bali. Maar er zijn heel wat verschillen tussen de 2 eilanden.
Bali is voornamelijk een Hindu-eiland, Lombok daarentegen is hoofdzakelijk Moslim. Daarom wordt het eiland vaak het eiland van de duizend moskeeën genoemd, je vindt er op elke hoek wel één.
Toerisme is eerder nieuw voor Lombok en heeft een flinke deuk gekregen na de Bali-bom-incidenten. Qua toerisme is het een beetje zoals Bali 20 jaar terug.
De inwoners van Lombok zijn heel vriendelijke mensen en sommigen wonen nog in traditionele Sasak-hutten.
Pas in de grotere steden van Lombok merk je enige westerse invloeden.

Op Lombok vind je nog ongerepte witte stranden, een grote (nog actieve) vulkaan, kleinere eilandjes die een waar snorkelparadijs zijn (koraal inclusief), prachtige uitzichten, lekker eten en nog veel veel meer.

Lombok is ook gekend voor zijn tradionele pottenbakkers, voor zijn geweven manden en voor zijn parelkwekerijen.
Sinds enkele jaren (in 1999 was het nog in aanbouw) is er een heuse Shopping Mall in Mataram City, met zelfs een McDonalds erin.

Wetu Telu en Wetu Lima,
een mix van Islam en traditioneel geloof in Lombok

Volgens de lontarboeken bracht Pangeran Sangopati de Islam naar Lombok, zijn oudste zoon stichtte de Wetu Lima en zijn jongste zoon de Wetu Telu, die bloeide en vele volgelingen kende. Wetu Telu is een religie die elementen van de Islam vermengt met oudere animistische geloven en voorouderverering. Maar wegens de druk van de meer orthodoxe islamieten op het eiland is dit geloof ondergronds gegaan en kent vandaag de dag een geschatte 28.000 gelovigen. De Wetu Telu bid geen vijf maal per dag, vast slechts drie dagen tijdens de Ramadan en houdt ceremonieen in bomen. Telu betekent drie, de volgelingen geloven dan ook in drie kardinale regels in het leven; geloof in God, de leiders van de gemeenschap en de ouders. Het respect voor de natuur en haar giften, de voorouders en geesten is bijgevolg enorm groot. Het rituele leven van de WetuTelu draait rond ceremonieen ter ere van de voorouders, naamgeving van kinderen, huwelijken, begrafenissen en het planten van de rijst.