VISAS en andere documenten.

Het toeristenvisum is enkel bedoeld voor echte toeristen en niet voor expats die er langere tijd willen werken of verblijven. Het toeristenvisum is bedoeld voor een bezoek van maximum 30 dagen en kost ongeveer € 50.
Je kan dit visum ook in België reeds bekomen (info & aanvragen: zie www.visum.be )
De Indonesische Overheid hanteert verschillende visa-systemen.

1. Pay-for-visa-on-arrival (VOA)
voor de inwoners van onderstaande landen:

Argentina
Australia
Austria
Bahrain
Belgium
Brazil
Bulgaria
Cambodia
Canada
Cyprus
Denmark Egypt
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Iceland
India
Iran
Ireland Italy
Japan
Kuwait
Laos
Liechtenstein
Luxembourg
Maldives
Malta
Mexico
Monaco
The Netherlands
New Zealand
Norway
Oman
People's Republic of China
Poland
Portugal

Qatar
Russia
Saudi Arabia
South Africa
South Korea
Spain
Switzerland
Sweden
Suriname
Taiwan
United Arab Emirates
United Kingdom
United States of America.


Bezoekers van deze landen zullen bij aankomst naar een speciale balie moeten gaan om hun paspoorten af te stempelen vooraleer zich naar de immigratie-clearence-balie te begeven.
De VOA is NIET VERLENGBAAR OF HERNIEUWBAAR
Een visum uitgegeven bij aankomst kan enkel verlengd worden in uitzonderlijke omstandigheden zoals daar zijn; natuurrampen, ongelukken of ziekte. Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt blijven dan moet je het land verlaten en terugkomen met een nieuw toeristenvisum.
( Men vliegt dan meestal even naar Singapore of Timor. Er is geen aanduiding van tijd die je buiten Indonesië moet doorbrengen. Je kan eigenlijk dezelfde dag terugkeren als je wil, en een nieuw toeristenvisa krijgen als je terug aankomt in Indonesië)

Pas op … met de 30-dagen ! De manier waarop de immigratiediensten rekenen is als volgt: je komt aan op dag 1 met bvb een visum van 30 dagen, dan moet je terug vertrekken op de 30ste dag (en niet op de 31ste of de 1ste van de volgende maand, zoals er velen denken).

Je Paspoort moet minimum 6 maand geldig zijn vanaf de datum van aankomst. Je kan je toerisrenvisa betalen bij aankomst. Hou al je ticketjes bij, je moet ze bij terugkeer ook soms tonen.

Paspoort !
Paspoorten voor uw gezinsleden worden uitgegeven door instanties van je eigen land, meestal op het gemeentehuis. Sommige overheden laten toe dat kinderen meereizen met enkel het Paspoort van de moeder maar het is een must om ook voor je kinderen een apart Paspoort aan te vragen.

Om in aanmerking te komen voor een visum voor Indonesië moet je Paspoort minimum zes maand geldig zijn vanaf de dag van aankomst in Indonesië. Als je Paspoort bijna vervalt kan je het beter eerst hernieuwen vooraleer een visum aan te vragen.

De mogelijkheid tot aankoop van je visa bij aankomst is enkel mogelijk in de onderstaande luchthavens en havens in Indonesië:
Luchthavens:

1. Medan
2. Pekanbaru
3. Padang
4. Jakarta
5. Surabaya
6. Bali
7. Manado
8. Halim
9. Adisucipto in Yogyakarta
10. Adisumarmo in Solo
11. Selaparang in Mataram Lombok
12. Sepinggan in Balikpapan Kalimantan

13. Hasanudddin in Makasar
14. Sulawesi
15. Eltari in Kupang, Timor.

Havens:

1. Batam
2. Tanjung Uban (Bintan)
3. Belawan (Medan)
4. Sibolga (Sumatra)
5. Dumai
6. Teluk Bayur (Padang, Sumatra)
7. Padang Bai (Bali)
8. Jayapura (Papua)
9. Teluk Bayar in (Padang, Sumatra)
10. Bitung, Tanjung Balaikarimun, Tanjung Mas (Semarang)
11. Tenau (Kupang)

12. Pare Pare (Sulawesi)
13. Bintang Pura (Tanjung Pinang)
14. Soekarno-Hatta (Makassar, Sulawesi).

2. Visa-free facility.

Voor de inwoners van elf landen waar de overheid ook de visa-free hanteert voor Indonesiërs. Zij kunnen korte bezoeken brengen aan Indonesië zonder visum.

1. Brunei Darussalam
2. Chile
3. Hongkong Special Administrative Region
4. Macau Special Administrative Region
5. Malaysia
6. Morocco
7. Peru
8. Philippines
9. Singapore
10. Thailand
11. Vietnam.

Bezoekers die onder deze categorie vallen kunnen direct door naar de immigration clearance nadat ze van het vliegtuig zijn gestapt. Het Paspoort moet ook minimum nog 6 maand geldig zijn vanaf de dag van aankomst. Je terugkeertickets moeten worden getoond bij aankomst.

3. Andere...

Ben je geen inwoner van een land die onder bovenstaande systemen valt dan moet je in je eigen land een visum aanvragen. Meestal kan je dit doen bij de Indonesische ambassade in je land. Let op, je paspoort moet ook minumum nog 6 maanden geldig zijn op de datum dat je zal aankomen in Indonesië. Anders zullen ze je geen visum verstrekken.


Volgens de Indonesische bureaucratie mogen devolgende documenten gevraagd worden bij aankomst.

1. Invullen van een Visa Application Form (Visum aanvraagformulier)
2. Dit moet bevestigd worden aan je Paspoort (die minimum 6 maand geldig moet zijn vanaf de dag van aankomst.
3. Recente foto (4 x 6 CM) minimum 2 maand oud.
4. Je terugkeer vliegtuigticket.

Ene goeie reis toegewenst !