Balinese Tempels, ook wel Pura genaamd

De meeste Balinese Hindu-tempels zijn gebouwd volgens een vast patroon.
De pura (of tempel) wordt altijd gebouwd op een lijn die van de zee naar de bergen loopt. Het heiligste gedeelte bevindt zich het dichtst bij de bergen.
Meestal heb je 3 delen.
Bij de ingang vind je meestal een soort 'voortuin', reeds binnen de tempelmuren, waar je soms reeds enkele bales of pavilioenen aantreft.
Een gespleten poort (Candi Bentar) brengt je naar het binnenhof (Jaba Tengah). De typisch balinese gespleten poort vertegenwoordigt de kosmische berg, die gespleten is in de negatieve en positieve krachten van het Universum.
Op het binnenhof vind je enkele paviljoenen voor allerlei gelegenheden, alsook enkele minder belangrijke altaren. Het dorpsbestuur heeft daar meestal ook een paviljoen, die Bale Agung wordt genoemd. Ook de kulkul staat in dit gedeelte. Dit is een wachttoren met een soort houten klok/trommel die onder andere wordt geslagen als de goden afdalen naar de tempel.
Om het volgende, alsook meest heilige deel van de tempel te betreden is er, naast een meer gewone ingang, een grote en statige poort met een gesloten deur. Deze doorgang is in de meeste tempels enkel bestemd voor goden en priesters. Het meest heilige gedeelte, ook wel Jeroan of binnenste tempel genoemd is meestal niet toegankelijk voor toeristen. Daar staan de altaren voor de belangrijkste goden (deze 'zetels' worden in het Indonesisch de Pelinggih genoemd).
In deze binnentempel zie je vaak ook enkeke meru-altaren of schrijnen. Deze symboliseert eigenlijk de voor hindoes heilige berg Meru, maar kan evengoed een andere heilige berg symboliseren. Een pavilioen waar rituele gamelanmuziek wordt gespeeld (de bale gong) staat ook in de binnentempel.
Soms staat er in de verste rechterhoek (de allerheiligste hoek) van de binnentempel een padmasana-schrijn, ook wel Lotustroon genoemd. Dit altaar, met bovenaan een open zetel is een symbool voor de Almachtige God.

Alle tempels die op deze pagina staan vermeld hebben we zelf bezocht.Tanah Lot, de zeetempel

© 2006 Peter Van Doorn Langs de zuidkust van Bali zijn er vele zeetempels gebouwd. De belangrijkste daarvan is deze in Tanah Lot. De tempels zijn zo neergezet dat je bij helder weer vanuit de ene zeetempel de volgende zeetempel kan zien.
Tanah Lot is gebouwd op een rots voor de kust en ligt vlakbij Kuta en Denpasar. Dit is één van de meest karakteristieke tempels van Bali, vooral door zijn prachtige lokatie en architectuur.
Volgens de legende is de tempel gebouwd in de 16e eeuw door de hindu-Javaanse priester Sanghyang Nirantha. Hij zou met zijn magische krachten de klif waarop Tanah Lot gebouwd was richting zee hebben gemanoeuvreerd. Zijn sjaal veranderde hij in de heilige slangen die het heiligdom moesten beschermen en er nog steeds zijn te vinden rond de tempel. Er worden tegenwoordig nog steeds rituelen uitgevoerd om deze slangen te eren. Tanah Lot trekt erg veel toeristen. Je kunt de tempel het beste bekijken in de late namiddag als de tempel zorgt voor een spookachtig silhouet tegen de zonsondergang (zie foto).

Meer foto'sDe 'Batcave', Goa Lawah Tempel, vlakbij Klungkung

© 2006 Peter Van Doorn ...
Dit is een heilige grot vol met vleermuizen aan de zuid-oost kust van Bali.

Bij de ingang is een tempel.
Men denkt dat de grot via de rivier door loopt naar de Moedertempel Pura Besakih.

.
..
Meer foto's
... ..De Pura Besakih Tempel, aan de voet van de Gunung Agung.

© 2006 Peter Van Doorn Toen wij deze tempel hebben bezocht was het een beetje regenachtig. Verkopers probeerden ons frequent een paraplu te 'verhuren'... Maar als Belgen zijn we wel wat meer gewend, zonder paraplu verkenden wij dit grote tempelcomplex.
Het is een redelijk lange baan bergop tevoet van aan de parking. Tegen betaling vervoert er je met plezier wel iemand met z'n brommertje naar de tempel als je geen zin hebt om te stappen.
De tempel bestaat uit verschillende kleinere tempels en is gebouwd door de javaanse priester Sri Danghyang Dwijendra die in de achtse eeuw naar Bali reisde. Een ander deel van de tempel werd in de 16de eeuw bijgebouwd door een andere javaanse priester Danghyang Nirartha.
Dit is de officiele hoofdtempel van Bali, en wordt onderhouden door de lokale besturen. Zeker een bezoekje waard !!

Wens je eens de B-kant van de prachtige single Bali Paradise te bewonderen, loop dan achteraan de tempel door tot aan de grote stenen brug... Als je daar naar beneden kijkt zie je een immense vuilnisbelt. Dit kom je vaak ook tegen naast sommige afgelegen hotels, weliswaar een beetje weggemoffeld. Waste-management ... dat is nog volledig onbekend in deze gebieden.De Ulundanu Tempel, te Bedugul

© 2004 Peter Van Doorn ...
...

...
...

...
...

...
...
Meer foto'sDe Gunung Kawi Tempel, Sebatu, Bali

© 2006 Peter Van Doorn ...
...

...
...

...
...
....


...De Taman Ayun Tempel, te Mengwi

© 2006 Peter Van Doorn ...
Deze tempel is gebouwd door I Gusti Agung Anom, stichter van het Koninkrijk Mengwi, in 1934.

...
...

...
...
....
...
Meer foto's