Alles wat op deze pagina staat vermeld hebben we zelf bezocht.
Het is echt allemaal de moeite waard !Tempels

© 2006 Peter Van Doorn Een overzicht van de mooie Balinese tempels die we hebben bezocht :

- Pura Tanah Lot
- Pura Besakih
- Pura Ulundanu
- Pura Taman Ayun
- Pura Gunung Kawi
- Pura Goa Lawah

...vindt u op een aparte pagina.

klik hier voor een overzicht van de Tempels

 


 

Dé lokale (kunst)markt bij uitstek : Sukawati !

© 2006 Peter Van Doorn Overal in Bali heb je winkeltjes met houtsnijwerk, beeldjes, schilderwerken en andere kunstwerkjes.
Hoe toeristischer, hoe duurder.
In Kuta betaal je sowieso altijd veel te veel (in Sanur ook hoor). Eigenlijk kopen al deze winkeltjes hun waren ook elders, en dat zijn de plaatsen waar je 'en mass' en spotgoedkoop aan deze spullen geraakt.
Sukawati en Ubud zijn zulke plaatsjes.
Je kan makkelijk een taxi nemen naar Sukawati, voor echt niet veel geld blijft de taxi gewoon enkele uren op je wachten terwijl je shopt.
In Sukawati is er de Pasar Seni ('art-market'), een grote, deels overdekte markt (2 verdiepingen) met vooral veel schilderijen, houtsnijwerk, sjacochen alsook alle andere prulletjes die elders duurder zijn, bvb handgemaakte tafelmatjes, asbakken, manden, kapstokken, baby-mobielen, sleutelhangers allerhande en ga zo maar door.
Tip: als je schilderijen koopt, laat ze van de kader halen en oprollen, makkelijk om mee te nemen op het vliegtuig.. Je kan er echt prachtige schilderijen vinden in allerlei stijlen voor praktisch geen geld. Je betaalt, terug in België, meer dan het schilderij zelf om het terug op een kader te laten spannen. Wij hadden de laatste keer wel 15 schilderijen mee, dan kan je pas iets regelen! Soit, als ze een prijs vermelden voor het schilderij kan u het middels afdingen makkelijk meekrijgen aan 1/3de of zeker de helft van die prijs!
Tip: Koop hier geen kledij.
(Voor kledij ga je best binnen in 1 van de grote shopping malls, waar je echt koopjes kan doen als je de zaken in promo koopt. Zo heb ik er aan -70% acht mooie hemden met korte mouwen gekocht voor nog geen 2 euro 't stuk.)


Een Hindu-crematie, ...?..., Bali

© 2004 Peter Van Doorn ...
We reden wat rond en zagen mensen in traditionele kledij op pad. Na rondvragen bleek er een crematie te zijn. Wij er dus allen heen...

...
...

...
...
....
...
Meer foto'sBali Aga-dorp, Tenganan, Bali

© 2006 Peter Van Doorn Tenganan is een dorpje dat de Balinezen ooit stichtten toen ze aan de macht van koning Majapahit wilden ontsnappen. Deze man had in 1343 Bali ingenomen. Er is een hele mooie legende rond het ontstaan van de Bali Aga-dorpen.
De ‘Tenganan people’ weten zeker dat ze afstammelingen zijn van de goden. Ze zijn aanhangers van het Hindu geloof, maar ze praktiseren tot op de dag van vandaag een religie die uit het pre-Hindu tijdperk komt. De heilige tekst ‘Usana Bali’ vertelt de Bali Aga om hun land goed te onderhouden om zo de afstammelingen van hun ‘creator’ Batara Indra te eren.

Dit verklaart waarom ze nog steeds vasthouden aan de authentieke manier van leven, ook al zijn moderne symbolen als televisie, telefoon en motoren het dorp binnengedrongen. Sinds kort heeft de dorpsraad besloten dat een nieuwe inwoner een nep crematieritueel kan ondergaan waarbij hij of zij wordt ‘teruggebracht’ als een Tenganian. Dit maakt het mogelijk om met iemand te trouwen buiten het dorp zonder te verhuizen uit Tenganan, dit mocht voordien niet.

De bewoners zijn er van oudsher bedreven in het weven van dubbele ikat, een ingewikkelde techniek die alleen hier (en nog ergens in een dorpje in India naar het schijnt) beoefend wordt. De stoffen zijn uiterst kostbaar. Tenganan is ook bekend als plaats waar nog lontar-boeken worden gemaakt (zie foto), de traditionele boeken van palmblad. Ook die zijn niet goedkoop, maar je kan wel een persoonlijke kleine lontarkalender laten maken (een mooi aandenken)en dit is niet zo duur.Waterbom Park & Spa, Tuban, Bali

In Tuban vind je het Waterbom Park vlakbij een grote shopping mall. Dit openlucht waterpretpark heeft vele spectaculaire glijbanen. Het park wordt goed beheerd en het is er veilig.

De inkomprijs is redelijk duur naar lokake normen, maar het is een gemiddelde westerse prijs. Eénmaal binnen zijn de prijzen van het eten en drinken terug Indonesisch... laag dus. Je kan er een armbandje krijgen om krediet op te zetten, zo kan je je geld veilig in een kluisje achterlaten en makkelijk betalen met de armband. Langshier ben ik dat systeem nog niet tegengekomen.

Er zijn echt veel glijbanen in het park, waaronder de Boomerang (zie foto hiernaast) ! Ik had zoiets nog nooit gezien. Fenomenale ervaring! Als je er bent, overwin je angsten en sla deze glijbaan zeker niet over.

Je hebt ook enkele race-glijbanen: 2 snelle glijbanen vlak naast elkaar om tegen elkaar te racen. Wie eerst beneden is is gewonnen. Er zijn ook glijbanen met banden en matten en door heel het park loopt er een stromende rivier waarop je op een band zalig door het park kan dobberen. Op verscheidene plaatsen kan je er gemakkelijk uit en zijn er rekken om je band weg te hangen.
Je kan er je eigen bale huren als je heerlijk op je gemak wil zijn. Zo hebben de kinderen een vaste stek om naar terug te keren en je kan er zalig relaxen in de schaduw.

Het eten is er best om van te smullen en ze hebben er ook frietjes in een puntzak. Lokale gerechten, pizza's, allerlei hamburgers, fish&chips en nog veel meer sieren er ook de menukaart.
Er is een groot waterspeelplein voor de kleintjes en de mascotte van het park, een oranje eend, loopt wat onnozel rond om de kleinsten even te entertainen.
In dit park kan je je zeker een hele dag bezighouden. Zij bieden ook enkele spa-behandelingen aan in het bijhorende kuuroord.

Ben je met je kinderen op Bali, laat dit waterpretpark dan zeker niet links liggen !


Adres: Jl. Kartika, Tuban, Kuta, Bali, Indonesia
Website : www.waterbom.com
Email: info@waterbom.co.id


Kuta Beach, Kuta, Bali

Kuta Beach ... lekker zalig om te zonnen en zo veel meer.

Er zijn veel terrasjes, ook wel veel verkopers van allerlei leuke dingetjes en lokale produkten. Je kan je er ook laten masseren op het strand voor een prikje.

Je kan er lekker een pintje drinken en naar de mooie zonsondergang kijken.

Het is er zalig om een wandeling te maken of om er te surfen...

... dit is het meest toeristische strand van Bali, maar off-season is dit een heel aangenaam strandje !

Het is ook een ideale plaats voor de kinderen om zich op het strand uit te leven. De foto boven is getrokken in 2004. Het spelende meisje op de foto is de dochter van een heel goeide vriend van me.