Het eiland Bali

Het eiland van de Goden, Bali, ligt ten oosten van Java. Enkel gescheiden door de ondiepe Bali Strait (gemiddeld 50m diep, 200m op z'n diepst).
Balinezen onderscheiden zich sterk van de de rest van Indonesië. Hinduisme is er de grootste godsdienst (90%), de rest van Indonesië bestaat daarentegen 90% uit Moslims. Het Hinduïsme is een kleurrijke, openhartige godsdienst gevoed door Godenverhalen en magische krachten.
Denpasar is de hoofdstad en daar dicht tegen ligt de internationale luchthaven Ngurah Rai. Mijn favoriete stadje is Sanur, één van de eerste toeristische trekpleisters indertijd, nu een ietwat rustigere, westerlingvriendelijk stadje ! Kuta is de stad om te fuiven en te surfen, maar dit is niet aan ons besteed.

Nyepi-dag, dé Balinese feestdag.

In Maart/April is het ieder jaar Nyepi of "Dag van de Stilte". Dit is één van de belangrijkste feestdagen voor de Hindoeistische Balinezen. Die dag geloven zij dat de wereld die we kennen wordt vernietigd door Shiva om nadien weer helemaal nieuw te worden heropgebouwd:Het Balinese Nieuwjaar, want in 2008 wordt het voor hen 1930!
Heel speciaal is wel dat de weken voordien de banjar ( dorpsgemeenschappen) elk hun eigen ogoh-ogoh gaan maken, monsters in bamboe en papier-mache,... om de demonen die alles vernietigen ervan te weerhouden om ook het eiland Bali, eiland der goden, aan te vallen. De avond voor Nyepi worden er op verschillende plaatsen optochten gehouden met de ogoh-ogoh, een soort van carnavalstoet waarbij natuurlijk gepoogd wordt om als banjar uit te blinken in schoonheid, originaliteit en grootsheid van 'hun' ogoh-ogoh.
Dit gebeurt in de late namiddag waarna al die 'poppen' op het strand ceremonieel worden verbrand.
Dat luidt het tijdstip in waar Nyepi dan begint. Inderdaad een dag van stilte want 24 uur lang mag er niet gewerkt worden, niet gekookt worden, geen vuur doen ontbranden, geen licht doen branden, geen tv kijken, niet spelen,...De Balinezen zullen 24 uur mediteren bij hun huistempel en 's nachts lijkt het alsof Bali niet bestaat, geen licht te bespeuren, ook niet in de hotels...
Je mag in sommige hotels in het zwembad, maar er is slechts een minimum aan staff. Niemand maar dan ook niemand mag de straat op, iedereen blijft binnenshuis ( of binnen het hoteldomein), niemand mag het strand op en de 'pecalang' of religieuze politie patrouileert met kans op gevangenisstraf...
Zelfs de internationale luchthaven is 24 uur gesloten, de enigste ter wereld die dit doet!

* In 2005 viel Nyepi op 11 maart
* In 2006 viel Nyepi op 30 maart
* In 2007 viel Nyepi op 19 maart
* In 2008 viel Nyepi op 07 maart
* In 2009 valt Nyepi op woensdag 26 maart
*
In 2010 zal Nyepi vallen op dinsdag 16 maart